Zpráva o činnosti ZO ČSOP NASAVRKY za rok 2010

V roce 2010 naše základní organizace měla 55 členů. V takzvaném rodinném členství máme 41 dospělých a 8 dětí. Výdělečně činných členů máme 4, nevýdělečně činných 2.  Výbor ZO pracoval v loňském roce v tomto složení: předseda – Morch Milan, finanční hospodář – Mísařová Helena, jednatel – Smrček Robert. Dalšími členy výboru jsou: Kohoutek Petr a Boček Karel. Předsedou revizní komise je Hampl Martin. Výbor se scházel podle potřeby a členská základna na akcích níže uvedených. Od roku 2011 dochází k těmto změnám: členství ukončuje Michal Markovič a Petra Stehlíková. Zájem o členství v naší organizaci projevili: Sejkorová Barbora, Slavíková Lenka, Stará Marina, Šára Lukáš, Šárová Lucie a Šváha Martin.


Velká část našich brigád byla směřována na pomoc lesům. Brigády jsme prováděli na revíru Slatiňany a týkaly se zejména stahování klestu v oblasti Kochánovických rybníků, likvidace oplocení ve Slavické oboře, sázení stromků (BO) na Strádově, síje žaludů u Kochánovických rybníků a nátěru náletu BK při sázení pod Strádovem. Počátkem roku jsme také pomohli sdružení Boii s instalací sloupků naučné stezky kolem keltského opida v Hradišti.

Pro Pardubický kraj jsme prováděli již tradičně kosení v PP Chraščická stráň, PP Hrobka u Škrovádu a přední louku v PR Hluboký u Libáně. Správa CHKO Železné hory si u nás objednala kosení a následný úklid těchto lokalit: PP Kouty u Nasavrk, Závratec a Bohdanečské rybníky, které co do velikosti byly nejrozsáhlejší akcí. Na podzim jsme hodně času strávili stavbou oplocenek a výsadbou stromků JD, BK a KL v PR Strádovské peklo. Celkem jsme vysázeli i s jarním zalesněním přes 5600 ks stromků.

Pro Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR jsme tentokrát kosili a uklízeli pouze lokalitu v PR Hluboký (louka s tůněmi).
V průběhu jarních měsíců jsme dodělávali jednu akci z předloňska a tou byla oprava a rekonstrukce sloupků naučné stezky Krajem Chrudimky.

Z našich akcí pro nejširší veřejnost bych chtěl jmenovat tyto:
V srpnu jsme byli přizváni k účasti na keltských slavnostech Lughnasad v Nasavrkách a asi se naše ekologické hry a další program líbily, protože přišlo pozvání i k účasti na letošní oslavy.
V rámci grantů, které jsme podali na Pardubický kraj a které byly schváleny, proběhla v červnu výstava Rostliny ŽH a v září již tradiční výstava hub a regionálních starých odrůd ovoce. V říjnu jsme se také podíleli na pořádání výstavy hub ve Slatiňanech.
Mezi naše tradiční akce pro veřejnost, které pořádáme ve spolupráci se správou CHKO ŽH a obcí Nasavrky, patří cyklus přednášek. Namátkou bych zde jmenoval pár témat: Čína – manželé Kohoutkovi, Chrudimské muzeum – p. Burdychová, na podzim proběhla přednáška o Kanadě - p. Morchová a milým povídáním zakončila minulý rok p. Rút Kučerová, kterou zpíváním doplnil pěvecký sbor z Hradiště.

Z vlastní činnosti organizace proběhla v únoru výroční schůze v mysliveckém domě na Monacu. A protože jsme v loňském roce oslavili už 20. výročí od založení ZO, byla výroční schůze spojená s pravou zabíjačkou. Měsíc nato jsme uspořádali v Ochozi  Jarní bál, který sice měl komornější charakter, ale bavili jsme se dobře.
V dubnu ke Dni Země, tak jako každoročně, jsme uspořádali místní kolo přírodovědné soutěže Zelená stezka - Zlatý list, která je určena žákům ZŠ v okolí Nasavrk. Loni se sešlo bezmála padesát dětí. Nejlepší družstva z každé kategorie postoupila do krajského kola v Pasíčkách. Naši členové se také účastní zajištění akce Ptačí neděle, která se konala již poněkolikáté u rybníku Hluboký.
V polovině května jsme se vypravili na náš výlet. Tentokrát naším cílem bylo Kokořínsko. Navštívili jsme zde nejen skalní údolí a Kokořínské pokličky, ale i hrad Housku. Vrcholem v pravém slova smyslu bylo i vystoupání na bájnou horu Říp. Na závěr jsme si potom prohlédli královské věnné měst Mělník.
Na začátku prázdnin následovalo tradiční setkání spojené s grilováním prasátka na hájence na Libáni. Zároveň s touto akcí proběhla oprava střechy seníku, kde máme uskladněný materiál ČSOP.

Naše základní organizace je i nadále členem KS ZO ČSOP Pardubického kraje. Dva naši členové se v létě zúčastnili zájezdu tohoto sdružení do Orlických hor.

Na závěr mé zprávy mi dovolte poděkovat všem členům, kteří se aktivně podíleli na tomto bohatém výčtu aktivit, který jsme zde mohli dnes prezentovat, a popřát Vám všem hodně zdaru i do roku letošního. Rád bych také poděkoval pracovníkům všech institucí, se kterými máme možnost spolupracovat; jsou to zejména pracovníci Správy CHKO Železné hory, AOPK ČR středisko Pardubice, Městský úřad Nasavrky, občanské sdružení Boii a IC Nasavrky.